torstai 26. huhtikuuta 2012

Oli hyvät festaribileet!

Maailmanhistorian ensimmäinen Roihuvuoren lasten ja nuorten animaatiofestivaalimme saavutti erikoislaatuisen hienon tunnelman Roihuvuoren kirjastolla 21.-22.4.2012.

Lauantaina aamupäivällä yleisö pääsi spray-maalaamaan graffiti-animaatiotyöpajassa kirjaston eteen pystytetylle  irtoseinälle ja maalauksen muodostumisesta kuvattiin animaatio. Pajaan osallistui yli 20 lasta, nuorta ja aikuista ja maalauksen kehittymistä usean tunnin aikana oli hienoa seurata. Valmis animaatio esitettiin sunnuntain ohjelman alkukuvana.


Työpajan vetäjä Juho Hellsten Helsingin kuvataidekoululta 
esittelee maalaajille animaation syntyä.

Kuva kuvalta, tilanne tilanteelta.

Kuvat työpajasta: Tero Leponiemi
Lisää kuvia työpajasta katsottavissa täältä.

Valmis työpajasta syntynyt animaatio katsottavissa tästä!


Lauantaina iltapäivällä elokuvateatteriksi muutetussa Roihuvuoren kirjastossa koettiin festivaalin päänäytös eli 33 roihuvuorelaisten lasten ja nuorten tekemää upeaa animaatiota. Töissä oli käytetty mm. muovailuvahaa, legoja, liitutaululle piirtämistä ja leikkidinosauruksia. Kestot vaihtelivat 11 sekunnista neljään minuuttiin ja tekijät olivat 3-15-vuotiaita. Yli 160-henkinen yleisö taputti innokkaasti kaikille töille. Päänäytöksen päätteeksi RoihuKinon jury jakoi kaikille osallistuneille kunniadiplomit yksilöllisen kunniamaininnan kera.

Katsomosta kuuluneesta hihkunnasta saattoi myös päätellä että 
ensi vuonna animaatioita on tarjolla vieläkin enemmän. 
Kuva: Marjo Von Bell


Päänäytöksen aikana kirjasto täyttyi katsojista.
Kuva: Johanna Aydemir


Kuva: Jussi Lahti

Kunniakirjat niille ketkä sen ansaitsevat eli kaikki upeat animaatiotaiteilijamme! 
Kuva: Marjo Von Bell

Kuva: Marjo Von Bell


Lauantain päätökseksi katsottiin vierailuesityksenä Tampereen Raholan koulun 2. luokkalaisten animaatio ”Jyrsijäjuttu”, joka on palkittu Baltian maiden ja Pohjoismaiden Kids for Kids –kilpailun parhaana elokuvana 2009. Elokuvassa eläinten kielipoliittinen taistelu saa käänteen linnun muistuttaessa heille erään tosiseikan.


 Kuva: Marjo Von Bell

Sunnuntaina esitettiin japanilaisen animaatiomestarin Hayao Miyazakin  kaksi merkkiteosta, Naapurini Totoro (1998) sekä Prinsessa Mononoke (1997) ja niiden välissä roihuvuorelainen sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen piti lyhyen esitelmän Miyazakin urasta ja vaikutuksesta.


Korkealle kohonnut innostus animaatioita kohtaan oli niin suurta että ehdottomasti tämä täytyy järjestää ensi vuonna uudestaan! 

RoihuKinon järkkäriryhmä KIITTÄÄ SUURESTI jokaista osallistunutta, yleisöä, apukättä, tukijaa, inspiroijaa ja yhteistyökumppania!

Lasten ja nuorten tekemät upeat animaatiot tulevat piakkoin hetkeksi aikaa katsottaviksi myös täällä! Olkaa valmiina!




lauantai 21. huhtikuuta 2012

HEI! Tässä pari kuvaa Roihukinon eilisestä ihanasta päivästä! KIITOS KAIKILLE ja aivan erityisesti NUORILLE ARTISTEILLEMME! Niin hienoja teitte ja me aikuiset laitoimme parastamme saadaksemme sen hienouden esille. Päivä oli upea! 

Tänään sunnuntaina festaribileet jatkuvat:

klo 14  aloitetaan katsomalla isolta kankaalta eilispäivänä pihalla tehty graffitianimaatio. Luvassa siis maailmanensi-ilta maailman ensimmäisillä Roihukinofestareilla! Sen jälkeen iki-ihana Naapurini Totoro (S), bloggaajan mielestä yksi kaikkien aikojen parhiata elokuvia. Elokuva on sallittu.

15.50 Roihuvuorelainen sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen kertoo hiukan taustoja Hayao Miyazakista animaationtekijänä.

klo 16 katsotaan upea , hieman isompien lasten ja aikuisten elokuva
Prinsessa Mononoke (K-7) (alkuperäisen nimen suora käännös on "Hirviöprinsessa").
Elokuvan ikäraja on K-7, mtta Roihukino mainitsee että mm. nettikeskusteluissa ikäraja on arvioitu hieman alhaiseksi. Pyydämme vanhempia huomioimaan asian.

klo 18.15 festarin päätös

TERVETULOA KAIKKI vaikka vain osaksi aikaa!

Paikalla myös eilen suursuosion saavuttanut popparipuffetti.

Kuva:  Johanna Aydemir 

Kuva: Tero Leponiemi 

tiistai 17. huhtikuuta 2012

maanantai 9. huhtikuuta 2012

ROIHUKINON OHJELMA




Roihuvuoren lasten ja nuorten animaatiofestivaali RoihuKino
21.-22.4.2012
Roihuvuoren kirjastolla 
(Roihuvuorentie 2)

Ensimmäistä kertaa järjestettävä roihuvuorelaisten oma festivaali esittää ylpeänä alueen lasten ja nuorten erilaisin tekniikoin toteuttamia animaatioita.

Kaksipäiväinen tapahtuma järjestetään elokuvateatteriksi muutetussa Roihuvuoren kirjastossa. Lauantaina esitetään alueen lasten ja nuorten tekemien omien animaatioiden kavalkadi sekä tehdään yhteisessä työpajassa graffitianimaatiota. Sunnuntaina esitetään työpajan tuloksena syntynyt animaatio sekä kaksi kuuluisan japanilaisen animaatiomestarin Hayao Miyazakin pitkää merkkiteosta sekä kuullaan esitelmä ohjaajasta.
 
OHJELMA:

LAUANTAI 21.4.2012

Klo 11-14

  • Kaikille avoin graffiti-animaatiotyöpaja
Kirjaston pihalla spraymaalataan ja kuvataan tätä tarkoitusta varten pystytetylle seinälle. Kaikki Roihukinon vieraat ja osallistujat ovat tervetulleita osallistumaan maalaamiseen, ennakkoilmoittautumista ei tarvita.
Maalauksen etenemistä kuvataan, ja lopulta kuvista syntyy värikäs animaatio, joka esitetään yleisölle sunnuntaina elokuvanäytöksen aluksi. Suojakäsineitä ja hengityssuojia löytyy paikan päältä. Työpajan vetäjänä Juho Hellsten, Helsingin kuvataidekoulu.

Klo 14-16
  • Lasten ja nuorten tekemien animaatioiden esitykset kaksiosaisessa näytöksessä.
(Festivaalille on lähetetty yhteensä 38 teosta, joiden kestot vaihtelevat 11 sekunnista neljään minuuttiin ja joiden tekijät ovat 3-15-vuotiaita.)

  • Kunniakirjojen jako
(Kaikille festivaalin animaatioiden tekijöille jaetaan kunniakirjat RoihuKinon juryn antaman lyhyen ja yksilöidyn palautteen kera.)

  • Vierailuesitys: Tampereen Raholan koulun 2. luokan lasten animaatio , 10 min.
Paras Baltian maiden ja Pohjoismaiden Kids for Kids -elokuva 2009 “Jyrsijäjuttu”. Elokuvassa eläinten kielipoliittinen taistelu saa käänteen linnun muistuttaessa heille erään tosiseikan.

SUNNUNTAI 22.4.2012

Klo 14-15.30
  • Elokuva - Hayao Miyazaki: Totoro (S) 86 min.
”Totoro on Studio Ghiblin tuotannon kallisarvoisin elokuva-aarre. Totoron nostalginen, 30-luvun Japaniin, Showaan sijoittuva luonnonläheinen maailma ja tarina uuteen taloon muuttavista siskoksista sekä viereisessä metsässä elävistä maagisista karvaturreista sisältää useita Miyazakin tuotannon kantavia teemoja.” ( www.totoro.fi )

  • Alkukuvana graffiti-animaatiotyöpajan tuloksena syntynyt animaatio.

Klo 15.30-16
  • Tauko
  • Petri Hiltusen lyhyt alustus Hayao Miyazakista.

Klo 16-18.15
  • Elokuva - Hayao Miyazaki: Prinsessa Mononoke (K-7) 134 min.
”Vakavasti sairas Prinssi Ashitaka on matkalla kauas itään etsimään parannusta villisikajumalan langettamaan kiroukseen, mutta joutuu yllättäen keskelle metsän eläinten ja raudan takomiseen erikoistuneen Tataraban kaupungin välistä sodankäyntiä. Esi-teollinen kaivosyhteisö on vallannut metsää, jota uhkaa kuolema hyväksikäyttäjien kynsissä.
Miyazakin mestariteoksen piirrostyyli on loistokasta, taistelukohtaukset intensiivisiä ja tyynet jaksot huikaisevan kauniita.” ( www.mononoke.fi )
Huom. Elokuvan suhteen on ollut laajemminkin puhetta että suositusikäraja voi joillekin olla  alhainen sen sisältämien voimakkaiden kohtausten vuoksi. RoihuKino pyytää yleisöä huomioimaan asian.

Klo 18.15 


  • Festivaalin päätössanat

Muutokset ohjelmassa mahdollisia.

Molempina päivinä Roihukinon buffetissa popcornia, pillimehua ja kahvia.

RoihuKinon järjestäjät ja jury:

Roihukino – asukasryhmä
Anne Karttunen, Henni Oksman
Juho Hellsten, Petri Hiltunen, Saara Konttinen, Jukka Mantere, Marika Tervahartiala
Urho Paananen, Vilppu Rantanen

Yhteistyössä mukana:
Roihuvuoren kirjasto, Helsingin kuvataidekoulu, Roihuvuori-seura ry, Lähiöprojekti, Roihuvuoren monen polven kasvutila –hanke, Helsingin nuorisoasiainkeskus ja Helsingin kulttuurikeskus.

 
Lisätietoja:
www.roihukino.blogspot.com
roihukino(at)gmail.com

maanantai 2. huhtikuuta 2012

Ohjelmisto ja aikataulu julkistetaan huhtikuun alkupuolella!

Mahtavaa, saimme roimasti upeita ja erilaisin tekniikoin toteutettuja animaatioteoksia festarille, kiitämme ilmoittautujia ja kehumme, näillä tulee hieno ohjelmisto!

Lisäksi tulossa animaatiotyöpaja yleisölle sekä sunnuntaina luentoa ja Miyazakin elokuvan esitystä. Kalenteriin ylös siis: 21.-22.4.2012.

Tarkka ohjelmisto ja aikataulut tullaan julkistamaan huhtikuun alkupuolella!

RoihuKino Facebookissa: